28 martie 2024

O elevă din Mangalia, premiată de specialiștii NASA pentru realizarea unei stații spațiale

Echipa, din care face parte Elena Giumba, își va expune proiectul în SUA

Chiar dacă imaginea învățământului din România nu este una de lăudat, din cauza rezultatelor slabe obținute la examenul de bacalaureat sau simulări, există, totuși, destui elevi care salvează, cu brio, situația. Este și cazul elevilor din Mangalia, care implicați atât în studiul obligatoriu, cât și în alte proiecte educative sau științifice opționale, reușesc să câștige premii importante atât la nivel local, cât și la nivel mondial.

Un exemplu concret în acest sens îl reprezintă Elena Giumba, din Mangalia, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic ”Ovidius” din Constanța. Împreună cu alți trei colegi, Elena a realizat un proiect al unei nave spațiale, în urma competiției, lansată pentru instituțiile de învățământ din întreaga lume, echipa obținând mențiune. ”Am creat o navă care îndeplinește toate condițiile pentru ca omul să trăiască în spațiu. Nava spațială are forma unui torus în jurul unei sfere. Crearea proiectului a durat patru luni. Am aflat pe Internet faptul că am câștigat mențiunea, iar, ulterior, am primit invitația de a ne prezenta lucrarea chiar în Statele Unite ale Americii alături de alți colegi din mai multe țări. Vom pleca, împreună cu un cadru didactic, la data de 20 mai și vom ajunge la Los Angeles și San Diego. Vom sta în SUA timp de 10 zile, vom avea un stand propriu și vom da detalii despre lucrarea pe care am realizat-o, aceasta fiind expusă în fața savanților NASA. Pentru mine, deplasarea în SUA reprezintă un moment unic, astfel că efortul nostru depus la realizarea machetei a fost răsplătit”, ne-a declarat Elena Giumba. 

Agenția Spațială Americană NASA a lansat concursul ”Space Settlement”, destinat elevilor din întreaga lume cu vârste de până la 18 ani. Ajuns, anul acesta, la cea de a XX-a ediție, concursul a fost dominat de elevii români, astfel că nu mai puțin de 37 de echipe din Constanța, București și Slatina vor participa la expoziția de proiecte din SUA, unde își vor ridica și premiile.

3 thoughts on “O elevă din Mangalia, premiată de specialiștii NASA pentru realizarea unei stații spațiale

  1. bine ca mai vedem si lucruri bune in mangalia.ne-am umplut de panarame din politica.

Comments are closed.