25 aprilie 2024

Liceenii din Mangalia au descoperit o parte din istoria dobrogeana

În cadrul noului proiect cultural – SĂ DESCOPERIM ISTORIA DOBROGEI – inițiat de primarul Mangaliei, Cristian Radu, și directorul Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia, dr. Sorin Marcel Colesniuc, elevi de la toate cele trei licee din Mangalia au vizitat joi, 4 octombrie 2012, cetatea Histria și muzeul cu numeroasele artefacte descoperite în zona cetății. De la Colegiul economic Mangalia au fost prezenți 14 elevi, împreună cu prof. Mihai Octavian Sandu, de la Liceul teoretic Callatis – 25 de elevi și înv. Maria Neculăeș, iar de la Liceul tehnologic Ion Bănescu – 22 de elevi, însoțiți de prof. Livia Pop.

Pe drumul către cetatea Histria, specialiștii muzeului, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc și muzeograf Liliana Bădin, le-au vorbit elevilor despre istoria Dobrogei de azi în perioadele: greacă, elenistică, romană și romano-bizantină. Plecând din Mangalia, elevilor li s-a povestit despre fondarea cetății Callatis, de către dorienii greci veniți din Heracleea Pontică, și despre evoluția cetății până în sec. VII p.Chr. Trecând prin zona orașului Constanța, tinerii au aflat informații despre cetatea Tomis, întemeiată de coloniștii milezieni în sec. VI a.Chr. Ajunși la destinație, elevilor le-a fost prezentată istoria cetății Histria, întemeiată de grecii veniți din Milet în sec. VII a.Chr.

“Prima dintre excursiile de documentare, prevăzute în proiectul SĂ DESCOPERIM ISTORIA DOBROGEI, a fost o reușită atât pentru noi, ca organizatori, cât și pentru elevii celor trei licee din Mangalia, care și-au consolidat cunoștințele referitoare la istoria Dobrogei, dar mai ales pe cele privind întemeierea și evoluția cetății Histria, pe o perioadă de peste 1300 de ani.

Pentru început, elevii au admirat creațiile meșterilor din antichitate, aflate în Complexul arheologic Histria, printre acestea fiind: fragmente arhitectonice, frize, inscripții, amfore, opaițe, diverse vase din ceramică sau din sticlă, bijuterii etc.

În cetate, după ce au intrat pe poarta mare a incintei romane târzii, elevii au văzut piața mare a orașului roman târziu, apoi cartierul oficial al orașului roman târziu.  Pe traseul de vizitare, tinerii au mai putut vedea termele romane, basilica creștină, basilica episcopală și cartierul rezidențial. În final, ei au vizitat zona sacră grecească, incinta elenistică, basilica creștină și termele romane“, a declarat directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel COLESNIUC.

1 thought on “Liceenii din Mangalia au descoperit o parte din istoria dobrogeana

Comments are closed.