25 aprilie 2024

Ieşirea din Piaţa Centrală, mai accesibilă datorită amplasării unui nou sens giratoriu

Zilele trecute, anunţam executarea unor lucrări de reamenajare a sensului giratoriu amplasat în faţa Fundaţiei pentru Tineret. Potrivit proiectului, sensul va fi înconjurat cu amfore şi coloane, va avea spoturi luminoase, dar şi plante decorative.

Primarul Mangaliei, Cristian Radu ne-a declarat că paralel cu aceste lucrări, va fi demarată tot în perioada imediat următoare amenajarea unui sens giratoriu la ieşirea din Piaţa Centrală. „Squarul existent va fi regândit, iar panoul publicitar va fi scos şi montat în altă zonă a oraşului. Vom face un sens acolo, deoarece zona este intens circulată, în plus, accesul dinspre piaţă către oraş se face cu dificultate, din cauza numărului mare de autoturisme care circulă în perimetru, dar şi din cauza celor parcate, ce îngustează şi mai mult carosabilul. În tot acest timp, parcările amenajate în vecinătatea pieţei sunt mai mereu goale sau utilizate într-o proporţie foarte redusă”, a precizat edilul Mangaliei.

Un al treilea proiect care va fi demarat în acelaşi interval de timp are în vedere schimbarea intrării în staţiunea Saturn. Firma luminoasă va fi înlocuită cu o reprezentare abstractă a planetei Saturn confecţionată din metal inoxidabil. În cazul acestor lucrări au fost obţinute toate avizele necesare, astfel că a început organizarea de şantier. În cadrul lucrărilor se au în vedere două variante, fie pescăruşul stilizat aflat la sens va fi mutat pe spaţiul nou amenajat din apropierea Pieţei Centrale, fie acesta din urmă va fi decorat cu o amforă.

În funcţie de condiţiile meteo, cele două sensuri şi intrarea în staţiunea Saturn vor realizate până la sfârşitul acestui an. Dacă iniţial reprezentanţii ADPP Mangalia au declarat că reamenajarea singurului sens din oraş costă 500.000 de lei, acum, se corectează precizând faptul că toate cele trei obiective imediate valorează suma respectivă.

Primarul Mangaliei, Cristian Radu a mai spus că până la debutul sezonului estival 2015 va căpăta un nou look şi intrarea în staţiunea Olimp.

Pe de altă parte, în vederea păstrării sub control a traficului infernal din oraş chiar şi, acum, în extrasezon ar fi utilă funcţionarea în permanenţă a semaforului, nu doar în zilele când este organizat examenul pentru obţinerea permisului auto. Un motiv în plus îl reprezintă lipsa de disciplină şi chiar de respect a multor conducători auto ce nu acordă prioritate, nu semnalizează, circulă cu viteză mare în condiţiile în care intersecţia este utilizată de către foarte mulţi copii ce merg la şcoală. În plus, pietonii sunt bulversaţi şi nu sunt atenţi când semaforul este repus în funcţiune, fapt pentru care se aruncă pe trecerile de pietoni, deşi este indicată culoarea roşie. Nu în ultimul rând, la acest capitol, Mangalia este printre puţinele municipii în care intersecţiile nu sunt semaforizate în condiţiile în care numărul autovehiculelor a crescut foarte mult în ultimii ani.