19 aprilie 2024

Ziua Dobrogei, sărbătorită la Colegiul Economic

Miercuri, 12 noiembrie 2014, începând cu ora 16.00, la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia, s-a desfășurat simpozionul „14 NOIEMBRIE – ZIUA DOBROGENILOR”. Activitatea a fost deschisă de profesor documentarist Ibolya Negoiță, care a explicat motivele organizării simpozionului. În continuare, a prezentat invitații și echipa pedagogică a Centrului de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia și programul activității.

Cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, a vorbit despre: stăpânirea domnitorului muntean Mircea cel Bătrân, în Dobrogea, încă de la sfârșitul secolului al XIV-lea; transhumanțele ciobanilor ardeleni și stabilirea unora dintre ei, definitiv, până la unire, pe teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră; intensificarea legăturilor dintre dobrogeni și românii din Regat, mai ales după Revoluția de la 1848; lupta pentru drepturile naționale ale dobrogenilor; înființarea, înainte de unirea cu România, a școlilor românești din Dobrogea; războiul ruso-turc din anii 1877-1878, la care a participat și România; hotărârile Congresului de pace de la Berlin, din iunie-iulie 1878, prin care Dobrogea a revenit la România; pregătirile pentru unirea Dobrogei cu România; festivitățile organizate cu acest prilej, la Brăila, în ziua de 14 noiembrie 1878; îmbarcarea Principelui Carol I și a oficialităților pe vasul Ștefan cel Mare și debarcarea lor în Dobrogea; deplasarea Armatei Române către: Măcin, Babadag, Tulcea și Constanța; importanța zilei de 14 noiembrie 1878 în istoria românilor etc.

Liliana Bădin, muzeograf în cadrul Complexului Cultural din Mangalia, a dat citire celor două importante documente prezentate, în ziua de 14 noiembrie 1878, cu prilejul festivităților organizate la Brăila: Proclamația către dobrogeni și Înalt ordin de zi către Armată.

Elevii claselor a X-a A și a X-a D, coordonați de prof. Roxana Curcan, au prezentat câteva scurte comunicări, după care au recitat poezii având ca temă Războiul de Independență al românilor și unirea din anul 1878. De asemenea, au interpretat melodii din folclorul dobrogean, pe care le-au dedicat locuitorilor ținutului dintre Dunăre și Marea Neagră. Fiind o activitate dedicată unirii Dobrogei cu România, la final s-a cântat și s-a dansat Hora unirii.

Pe parcursul derulării simpozionului, atât elevii, cât și profesorii care fac parte din echipa pedagogică a Centrului de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia: Nicoleta Nicolaescu, Elena Viziteu, Nelida Ismail, Ghiuler Mârzali și Mihai Sandu au urmărit fragmente din filmul „Independența României. Răsboiul Româno-Ruso-Turc 1877”, film realizat în anul 1912.

1 thought on “Ziua Dobrogei, sărbătorită la Colegiul Economic

Comments are closed.