19 aprilie 2024

La 22 de ani de la înfiinţare, fondul de carte al Bibliotecii „Arthur Rimbaud“ numără peste 26.000 de volume!

Astăzi, 18 octombrie, Biblioteca Franceză Mangalia a găzduit un dublu eveniment: împlinirea a 22 de ani de la înființarea instituției de cultură şi sărbătorirea a 160 de ani de nașterea poetului Arthur Rimbaud. La eveniment au participat Luminița Dumitrescu, bibliotecarul instituţiei culturale, Jean Pierre Marcoux, Preşedintele Asociaţiei «Les Amis de la Bibliothèque Française ARTHUR RIMBAUD de Mangalia» şi co-fondator al bibliotecii, profesori de limba franceză din Mangalia şi localităţile învecinate, alături de elevii acestora. În cadrul evenimentului a avut loc vernisajul expoziției «La Malle de Rimbaud», oferită de localitatea Charleville-Mézières, oraşul natal al lui Rimbaud.

Din program au mai făcut parte momente poetice oferite de profesori de limba franceză şi elevi din Mangalia și localitățile învecinate, precum şi prezentarea desenelor realizate de aceştia. Tot în cadrul manifestării, Paula Romanescu, scriitoare, traducătoare şi profesoară, a discutat pe tema «On est très sérieux quand on a 17 ans».

Istoria Bibliotecii „Arthur Rimbaud“, una dintre cele mai bogate din România în ceea ce priveşte fondul de carte în limba franceză, a început acum 22 ani. Instituţia de cultură este cea de a doua de acest fel înfiinţată în ţara noastră, după Revoluţia din 1989.

În 1991, ca să nu îi fie furate ferestrele, biblioteca era păzită şi noaptea

Şi, tot de 22 de ani, bibliotecar la „Arthur Rimbaud“ este Luminiţa Dumitrescu, care îşi aminteşte cum, întrebată fiind de către francezii ce au venit la Mangalia pentru a întinde o mână de ajutor imediat după 1989, le-a spus că nu vrea nimic altceva decât… cărţi! „Le-am spus că nu vreau nici îmbrăcăminte, nici alimente, nimic altceva decât să fiu „îngropată“ în cărţi, iar ei s-au ţinut de cuvânt“, rememorează acele timpuri Luminiţa Dumitrescu. „Prietenii mei, cei mai mulţi din Charleville-Mezieres, oraşul natal al lui Rimbaud, au dat anunţ la gazeta locală: „Mangalia vrea cărţi în limba franceză!“ În primele luni m-am trezit cu 42 de colete pline cu cărţi, pe care le-am stocat mai întâi la mine, iar apoi la vărul meu, ce locuia într-un apartament vizavi de al meu şi, când nu am mai avut loc, într-un garaj. Din păcate, din cele 2.600 de volume câte aveam în momentul în care am primit spaţiul pentru crearea bibliotecii, cele din garaj s-au distrus din cauza frigului şi umezelii“.

În 1991, anul Arthur Rimbaud, Luminţa Dumitrescu a vrut să doneze volumele strânse de la prietenii francezi bibliotecii municipale. Nu s-a putut pentru că, pur şi simplu, Mangalia avea unica biblioteca închisă! În cele din urmă cărţile au ajuns în actualul spaţiu din centrul oraşului, „Arthur Rimbaud“ fiind deschisă de fostul primar al oraşului, Nicolae Sideri.

Biblioteca Franceză din Mangalia a fost inaugurată în luna mai 1992, având un fond de carte de 6.000 de volume. Fondatorii bibliotecii au fost, la vremea respectivă, Primăria Mangalia, Club des Vacances Modernes (CVM) şi Asociaţia „Tourisme et Loisirs“ Ardennes (ATLAS) din Charleville Meziere, condus de Jean Pierre Marcoux. Viceprimarul de atunci, Viorel Stamate, ajunsese să doarmă în sediul bibliotecii, pentru a nu mai fi furate ferestrele.

Cititorii fideli ai bibliotecii franceze – elevii şi turiştii

După deschiderea bibliotecii, s-au făcut apeluri la donatori din toată Franţa. Aşa se face că, la 22 de ani de la deschiderea sa, Biblioteca „Arthur Rimbaud“ numără circa 26.000 de volume. Volume de beletristică, albume, dicţionare, istorii literare, alături de câteva sute de documentare imprimate pe casete video şi CD-uri, umplu până la refuz biblioteca. Cititorii cei mai fideli sunt, firesc, elevii din Mangalia. Însă, în fiecare vară, biblioteca se umple şi cu turiştii francofili sosiţi în sudul litoralului, al tratament balnear.

Tot aici au loc şi cele mai multe dintre activităţile cultural-educative în limba franceză organizate de şcolile şi liceele din Mangalia: „Cele mai importante evenimente marcate la Biblioteca Franceză sunt Ziua Europeană a Limbilor Vorbite, din luna septembrie, Ziua Lecturii – în octombrie şi Săptămâna Francofoniei, în martie“, ne-a declarat prof. Peghi Marcu.

Printre colaboratorii bibliotecii se numără profesorii Peghi Marcu, Maria Tudoraşcu, Alina Nicolae, Angelica Andrei, Alexandra Necula şi mulţi alţii.