19 aprilie 2024

Mara Vanea, maramureşeanca stabilită în Olanda, câştigătoarea Trofeului Festivalului „Lady Callatis 50+ “

Cea de a doua seară a Festivalului „Lady Callatis 50+“, eveniment organizat de Fundaţia Callatis 96, Fundația Culturală DutchRo, Pakiss Brand și Hotelul „Corsa“ a fost dedicată celor opt concurente înscrise în cursa pentru obţinerea trofeului de cea mai frumoasă, inteligentă, spontană, dar şi talentată româncă din ţară, dar şi din străinătate.

Evenimentul a fost prezentat de către interpreta Ileana Șipoteanu și de actorul George Robu, programul artistic fiind susținut de Ileana Şipoteanu, George Rotaru, Maria Șalaru, Mihaela Condurache, Răzvan Ion, Ion Crețeanu, cu participarea specială a Fantasy Bolero Sand – Art din Olanda.

Participantele înscrise la prima ediţie a festivalului “Lady Callatis 50+“au fost: Mara Vanea, 50 de ani, născută în Maramureş, dar stabilită în Olanda; Mihaela Neacşu, 56 de ani, născută în Bucureşti, domiciliată, în prezent, în Valea Cânepii, judeţul Brăila; Georgeta Ştefan, 62 de ani, din Mangalia; Vasilica Ilie, 61 de ani, Bucureşti; Gina Popescu, 56 de ani, născută în Brăila, cu domiciliul actual în Bucureşti; Silvia Bya Ulrich, 55 de ani, născută în Tulcea, cu domiciliul în Baia Mare, Adriana Ciobanu-Bittner, 55 de ani, stabilită în oraşul german Bamberg; Elena Penteleiciuc, 57 de ani, din Bucureşti.

Printre „examenele“ de foc pe care le-au avut de trecut cele nouă “ladies“ pentru a câştiga inima juriului s-au numărat: proba costumului popular, cea individuală de talent, dar şi crearea de aranjamente florale ikebana. Una dintre cele mai dificile probe a fost cea în care, după urmărirea unei ecranizări inedite a câtorva fragmente din cartea „Braconierii“ de Ned Orson (membru al juriului), fiecare dintre concurente a trebuit să relateze, într-un scurt eseu, în propria viziune, cele imaginile urmărite anterior.

O altă probă a fost aceea a testului „ Superlativele Mangaliei“, în cadrul căreia concurentele au răspuns la întrebări precum „Ce atestare istorică are Callatis?”, „Care este cel mai vechi edificiu din Mangalia?”, „Care este cel mai cunoscut mozaic din Europa?”, respectiv „Care este motivul pentru care Mangalia este comparată cu San Remo, Monaco, Nisa?”.

Juriul, format din Prof. Univ. Dr. Manuela Cernat, Conf. Univ. Dr. Aurelia Lăpușan, compozitor Prof. Univ. Dr. Dumitru Lupu, poeta Emilia Dabu, actrița Cecilia Bârbora și scriitorul Ned Orson, a apreciat vastele cunoştinţe pe care doamnele participante le au despre vechiul Callatis, dar şi despre Mangalia de azi.

În urma deliberărilor, Trofeul Festivalului „Lady Callatis 50+“ a fost acordat Marei Vanea, reprezentantă a Olandei, dar, la origine, maramureşeancă get-beget.

„Din punctul meu de vedere, toate participantele la festival au fost câştigătoare, demonstrând că, prin eleganţă, stil şi rafinament pot deveni un model în comunitatea din care fac parte. Prima ediţie a Festivalului „Lady Callatis 50+“ 2014 a avut un real succes la public, ce ne-a depăşit aşteptările şi, tocmai de aceea, vom crea o tradiţie a acestui eveniment, la fel cum s-a întâmplat şi cu concursul „Plăcinta dobrogeană”,  ajuns la ediția a XIV-a“, ne-a declarat Mariana Iorguş, organizatoarea „Lady Callatis“.

2 thoughts on “Mara Vanea, maramureşeanca stabilită în Olanda, câştigătoarea Trofeului Festivalului „Lady Callatis 50+ “

  1. Felicitari pentru acest spectacol de mare clasa.
    Pregatirea acestor doamne cu siguranta nu a fost usoara. Felicitari regizorului artistic.
    Toata stima si respectul pentru initiatoarea acestui concept. Este foarte important sa mergeti mai departe, multe doamne vor dori sa concureze la urmatoarea editie …printre care ma numar si eu!

Comments are closed.