24 aprilie 2024

Lecţii de prim-ajutor pe plaja din Saturn

În cadrul campaniei „Vreau să previn!”, pe plaja din Saturn, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, împreună cu Asociaţia Operatorilor de Plajă Litoral, au desfăşurat o serie de activităţi cu caracter public, la care au participat aproximativ 200 de turişti, localnici şi salvamari.

În cadrul acestei întâlniri, pompierii militari şi paramedicii au distribuit fly-ere şi broşuri informative pentru o vacanţă în siguranţă şi au fost prezentate aspecte care privesc modul de intervenţie şi răspuns în cazul producerii unei situaţii de urgenţă.

Totodată, un accent deosebit s-a pus pe tehnicile şi procedeele de acordare a primului ajutor în caz de urgenţă medicală, prezentările având un format interactiv. Mai exact, un instructor SMURD a ţinut un curs de prim ajutor de bază cu 15 salvamari ai Asociaţiei Operatorilor de Plajă Litoral, iar antrenamentul acestora a atras şi turişti, care fie aveau o pregătire minimă în domeniu, fie au vrut să înveţe manevrele şi tehnicile adecvate suportului vital de bază.

            Prin participarea cetăţenilor la aceste activităţi, se urmăreşte dobândirea unei culturi de pregătire teoretică şi practică pentru dezastre şi de reducere a riscurilor, dezvoltarea capacităţii de reacţie în caz de incendiu, precum şi formarea abilităţilor necesare asigurării asistenţei în caz de urgenţă medicală.

Activitatea se înscrie în seria acţiunilor de informare preventivă derulate în permanenţă de cadrele ISU „Dobrogea”, cu scopul de a preveni manifestarea riscurilor care ameninţă viaţa şi bunurile locuitorilor şi creşterea nivelului de informare a acestora.