29 martie 2024

Cafea la nisip, cocktailuri exotice şi tatuaje în staţiunea Neptun

În plin sezon estival, staţiunea Neptun este foarte aglomerată, marea majoritate a celor care se distrează aici fiind turiştii români. Din păcate, pe plajă sau zonele adiacente predomină doar micile atracţii, tentaţii culinare în general şi mai puţin agrement ori posibilităţi de petrecere a timpului liber după băile de soare. Aleea care face legătura cu plaja „La Steaguri” (dispărute între timp) este plină cu produse de plajă, suvenire şi preparate de tot felul. Comercianţii şi-au îmbogăţit ofertele, astfel ca vizitatorii să le crească vânzările, iar la finalul verii când trag linie să obţină un profit măcar rezonabil.

Astfel, turiştii, dar şi localnicii care se plimbă prin staţiune, îşi pot cumpăra şosete personalizate, în funcţie de prenumele personal ori cel al prietenilor. O pereche de şosete se vinde cu 4 lei, prenumele disponibile fiind, printre altele, Oana, Monica, Sebastian, Costică, Ioan etc. Tot la Neptun, se pot măsura tensiunea arterială, dar şi procentul de grăsime, iar în cazul de probleme, există o gamă diversă de ceaiuri, vândute tot pe aleea spre plajă, la preţul de 30 de lei cutia. De la comerciantul de ceaiuri se primesc şi indicaţiile necesare în funcţie de afecţiunile suferite. Iubitorii de porumb fiert/copt îşi pot face pofta plătind 4 lei pentru o bucată. Cu gândul la Istanbul, turiştii dar şi cei din zonă, pot savura o cafea turcească la nisip, o ceaşcă având preţul de 5 lei. Cel care o prepară ne-a povestit că atât cafeaua, cât şi nisipul şi ibricul au fost aduse din Turcia. Din loc în loc, pentru cei care vor să se mai răcorească, se prepară cocktailuri cu sau fără alcool, preţul unui pahar plecând de la 5 lei, dar şi fresh de portocale ce se vinde cu 5 până la 10 lei paharul. Turiştii care vor să plece cu o amintire de la mare, pot opta pentru un tatuaj temporar sau pentru  un desen cu henna. Tatuajele pot dura pe piele între o lună şi 6 luni, iar desenul cu henna rezistă până la 2 săptămâni. Preţul unei astfel de imagini imprimate pe piele costă, în funcţie de complexitate, între 10 – 50 de lei.

De departe, cele mai generoase sunt ofertele culinare, care încep cu gogoşi şi langoşi cu diverse umpluturi, plăcinte, kurtos kolacs şi se termină cu pui la rotisor, scoici, peşte la grătar, pizza etc. Nu sunt omise nici accesoriile de tot felul (brăţări (2 – 20 lei), coliere (5 – 25 lei) din diverse materiale), pălăriile (20 lei), şepcile (15-20 lei) şi nici papucii de plajă în diverse nuanţe vii ce se vând cu 15 – 25 lei perechea. Tot la Neptun, se pot închiria mini ATV-uri pentru copii la preţul de 30 de lei/10 minute, biciclete, dar şi ski-jet-uri.

Cea care umbreşte însă sejurul este imaginea staţiunii cu aspect neîngrijit dat de buruienile foarte înalte şi gunoaiele dezorganizate ridicate cu întârziere. Nici lacurile din staţiune nu mai au rolul de a linişti privirile turiştilor, deoarece sunt destul de murdare. Având în vedere lipsa de preocupare a celor competenţi să ia măsuri eficiente, este posibil ca verile următoare, în sudul litoralului, numărul turiştilor să continue să scadă, efectul fiind unul dezastruos pentru cei implicaţi în activităţile turistice.