25 aprilie 2024

Mara, câinele salvator intrat în echipa ISU „Dobrogea”

Echipa de căutare – salvare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa are, încă din luna februarie 2013, un nou membru. Mara, o căţeluşă din rasa ciobănesc german, a fost primită, în cadrul unui program naţional, de la Centrul Chinologic Sibiu şi va avea misiunea de a-i ajuta pe pompierii constănţeni la căutarea şi salvarea persoanelor surprinse sub dărâmături.

După perioada de acomodare, petrecută împreună cu instructorul ei, Mara a intrat în perioada de predresaj. De la începutul anului a fost antrenată zilnic, a învăţat elemente de disciplină şi principalele comenzi, dezvoltându-şi, astfel, ataşamentul faţă de instructorul său şi anumite deprinderi esenţiale pentru viitoarele misiuni. Începând cu luna septembrie, cei doi vor urma un curs de patru luni, pentru specializare, la Centrul Chinologic din Sibiu, în vederea deprinderii aptitudinilor necesare viitoarelor misiuni.

După absolvirea cursului la Sibiu, Mara va putea oferi un mare ajutor echipajelor I.S.U. Constanţa în misiunile pentru căutarea şi salvarea persoanelor prinse sub dărâmături.

Câinii din rasa ciobănesc german sunt renumiţi pentru inteligenţă şi perseverenţă, îndeplinirea comenzilor primite, loialitatea şi devotamentul pe care îl arată faţă de stăpân, acestea fiind şi motivele pentru care sunt formaţi pentru misiunile de căutare – salvare.