19 aprilie 2024

Dramă fără sfârşit: din cauza datoriilor, familia Gabrielei Andrei riscă, din nou, să ajungă în stradă

Cazul Mariei Franga, micuţa de unsprezece ani ce suferă de encefalopatie infantilă cu retard neuropsihic şi motor, prezentat de „Editia de Sud“ în urmă cu ceva timp, revine în atenţia publicului. Din cauza datoriilor mari acumulate la întreţinere – circa 9.000 de lei –  Gabriela Andrei, mama Mariei, riscă să fie evacuată din locuinţa primită de la primărie.

Maria Franga are unsprezece ani, iar povestea sa a făcut înconjurul lumii. Maria a fost un copil cu probleme încă de la naştere. În timpul travaliului, medicul de la Spitalul Militar Constanţa, care s-a ocupat de naştere, a refuzat să facă mamei cezariană, deşi aceasta prezenta placenta praevia (placenta acoperea cervixul, caz în care medicii recomandă, aproape obligatoriu, cezariana), iar fetiţa a venit pe lume cu picioruşele înainte. Fetiţa a avut cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtului de mai multe ori, iar trupuşorul său era vânăt. Avea picioruşele întoarse şi de aceea, Maria nu a putut păşi decât după vârsta de doi ani.

I s-a pus diagnosticul de autism, pe lângă cel de retard neuropsihic şi motor. Lupta Gabrielei, mama sa, s-a derulat pe toate fronturile: cu autorităţile statului, cu timpul, cu banii… Într-un singur an, în 2008, reuşit să ajungă cu Maria de două ori în China, la unica clinică din lume unde se fac implanturi cu celule stem, o unitate cu numai 12 paturi. Cum a ajuns în China, cât a avut de luptat, numai Gabriela ştie. A trecut peste orice obstacol, s-a luat de piept cu cei bogaţi (unul dintre oamenii cu suflat care au ajutat-o a fost Gigi Becali), care îi puteau ajuta copilul şi a făcut rost de bani. După numai câteva zile de la primul implant, în clinica din China, Maria a rostit prima dată „mama“ şi a coborât singurică scările spitalului. Medicii le-au spus părinţilor că adevăratele efecte ale celulelor stem se văd după trei luni. Maria le-a întrecut orice aşteptări.

S-a reîntors în ţară, în Mangalia, în cel mai mizerabil cartier al urbei, denumit, simbolic, „Barăci“. Timpul a trecut extrem de repede. De unde neunde, Gabriela, omul care locuieşte într-o casă cu statul social a reuşit să strângă o suma şi mai mare, aproape 40.000 de euro, pentru al doilea implant. A ajutat-o foarte mult Consiliul Judeţean Constanţa, dar şi actorul Florin Călinescu, care le-a plătit drumul.

 

Dragostea cu care a fost înconjurată, a ridicat-o pe Maria din pat

Drama Mariei nu s-a oprit aici. Pentru cel de-al treilea implant ar fi avut nevoie de alte câteva zeci de mii de euro. Lupta pentru aceşti bani, Gabriela, a pierdut-o… A bătut pe la toate uşile, în puţinul timp în care a putut să plece de acasă, lăsându-şi fetiţele (pe Maria şi pe sora acesteia, Dănuţa) în grija vreunei vecine. A trecut peste răutăţile celor cu bani, care au îndepărtat-o de la uşile lor, deşi ulterior s-au bătut cu pumnul în piept, că ar fi ajutat-o. I s-a spus să îşi dea copiii în plasament sau să o interneze pe Maria la Constanţa. A făcut-o, câteva zile, dar, spune Gabriela, şi-a găsit copilul, la prima vizită, „legumă“ în pătuţ. De dragul fetiţei sale, Gabriela a strâns, de-a lungul timpului, o sumă fabuloasă de bani, cu care, probabil, ar fi putut trăi, omeneşte, ani buni.

Şi rezultatele obţinute de Maria în urma transplanturilor repetate s-au estompat. Cu toate acestea, dragostea mamei sale a ridicat-o din căruţul de bebeluş în care a stat până de curând şi a făcut-o să păşească singură. Este un copil cuminte, dar are nevoie de toată atenţia mamei. Mănâncă puţin, trupuşorul ei este extrem de împuţinat, deseori fiind zguduit de convulsii. Sunt zile în care Maria trăieşte cu câteva iaurturi. Cele trei au ajuns să îşi numere îmbucăturile, Gabriela rămânând zile întregi flămândă, numai să le poată oferi de mâncare fetelor. Între timp, din cauza faptului că unicul venit al casei îl constituie ajutorul de handicap al fetiţei celei mari, datoriile la întreţinere s-au acumulat.

Potrivit reprezentanţilor primăriei Mangalia, situaţia familiei nu este, până la urmă, una complet disperată. Aceştia ne-au declarat că,” în cazul în care datoriile către furnizori vor fi stinse, există posibilitatea reînnoirii contractului de închiriere”.

„Maria respira şi asta m-a făcut să lupt pentru viaţa ei“

Înainte de apariţia Mariei şi a Dănuţei, Gabriela a mai avut un băieţel, Mihai, care a murit în urma unui stop cardiac, pe masa de operaţie, după ce se lovise la cap în timp ce abia învăţa să meargă: „Maria a venit pe lume după ce mi-am pus băieţelul în pământ. A fost diagnosticată din prima zi cu paralizie cerebrală, dar respira şi asta m-a făcut să lupt pentru viaţa ei. La trei ani după Maria s-a născut Dana, o scânteie mică cu ochii negri şi mari: ajutorul meu şi „învăţătorul“ Mariei. Din cauza datoriilor suntem pe cale să pierdem apartamentul de la primărie. Zilele acestea voi încerca să ajung la furnizorii cărora le suntem datoare, pentru o reeşalonare a datoriilor. Doar aşa pot face dovada că sunt de bună credinţă în faţa autorităţilor, singurele în măsură să mi se reînnoiască contractual de închiriere“, ne-a declarat Gabriela Andrei. „Nu am alte rude care să mă ajute, părinţii şi sora mea nu mai sunt. În prezent nu-l mai avem alături decât pe Dumnezeu şi pe oamenii care citesc aceste rânduri şi care ne-ar putea ajuta în lupta pentru a ne păstra locuinţa“…

În plină iarnă, o mamă singură şi cele două fetiţe ale sale nădăjduiesc că se vor găsi oameni cu suflet care să le întindă o mână de ajutor.

RO59RZBR0000060014191401 – Raiffeisen Bank Mangalia – în lei;

RO58RZBR0000060009161290 – Raiffeisen Bank Mangalia – în euro.

8 thoughts on “Dramă fără sfârşit: din cauza datoriilor, familia Gabrielei Andrei riscă, din nou, să ajungă în stradă

  1. Cum a sters Ponta datorii de 100 mii de $ la Petrom (unde chiar nu era cazul), ce ar fi sa sustina acesta fiinta cu o renta lunara toata viata ? Traim greu cei cu ceva venituri ,,dar aceasta mama cu un copil problema si cu cheltuieli minime pentru un trai la limita.Nu sunt oare ONG-uri,Biserica, statul,,,oameni cu bani si cu suflet bun de-a face o milostenie crestina, pana la urma.Gabriela nu te lasa, insista si uita-te spre cer ca Dumnezeu nu te lasa.Succes !

    1. NU TE Atinge de Biserica !!!!
      Acolo nici cu gindul nu ai voie sa ceri bani …..

        1. Daca esti asa de „informata”… iti doresc si tie aceias soarta!!Ia vezi…o fi bine??!!!Dupa suflet sa-ti dea Dzeu!!

        2. Mihaela,nu judeca ptr. a nu fi judecata.Cum sa mearga la munca?cu cine sa lase copiii?Tigari?la cata durere a acumulat in suflet aceasta mama,cu ce sa o arda?Iar in ceea ce priv.taxiul,probabil tocmai din cauza copiilor il ia,sa ajunga mai repede la ei.Nu iti spun asta cu rautate,dar incearca ptr. un minut sa te erijezi in sit.acestei mame si intreaba-te ce ai face tu in locul ei.
          Iar tu Gabriela,nu te lasa,lupta ptr. ca Bunul Dumnezeu nu lasa niciodata o mama singura.Curaj,putere,rabdare si rugaciune.Doresc sanatate fetitelor tale.

        3. Mihaela draga ,te suporti dimineata cand te uiti in oglinda ?….eu ma intreb cum te suporta pamnatul ,sincer esti penibila la fel ca si comentariul tau .Nu stiu daca esti parinte, nu te pot numi nici femeie cu atat mai mult mama, si nici nu iti doresc sa fii la ce simturi ai ,dar te invit la Gabi sa stai o zi cu fetele ei in special cu Maria ,si sunt tare curioasa daca iti mai poti permite sa faci comentarii proaste …..

  2. Cum poate fi contactata Gabriela ? Pt cei care nu sunt foarte potenti financiar dar sunt dispusi sa ajute , de ce este nevoie ?

Comments are closed.